Ρεπορτάζ της εφημερίδας Realnews για το Βαμβακάρειο

Ρεπορτάζ της εφημερίδας Realnews για το Βαμβακάρειο

Στο Κυριακάτικο φύλλο της 31ης  Ιουλίου 2016, φιλοξενήθηκε το εξαιρετικό ρεπορτάζ – αφιέρωμα της δημοσιογράφου Αθανασίας Αγγελοπούλου στην εφημερίδα Realnews.

To ρεπορτάζ αφορά τα γραφειοκρατικά κωλύματα για την έναρξη λειτουργίας του  ξενώνα φιλοξενίας ατόμων με ειδικές ανάγκες

Ακολουθεί το κείμενο και το σχετικό δημοσίευμα

Κλείδωσαν την ανθρωπιά!

 Της Αθανασίας Αγγελοπούλου

realnews31.7.2016Στη φτωχογειτονιά της Αυλίζας, στον δήμο Αχαρνών, το επιβλητικό κτίριο του Βαμβακάρειου Ιδρύματος που χρηματοδοτήθηκε από τον γιο του Μάρκου Βαμβακάρη, Βασίλη, ξεχωρίζει από απόσταση. Ο φύλακας ξεκλειδώνει τη βαριά σιδερένια πόρτα και το πολυτελές κτίσμα αποκαλύπτεται ταυτόχρονα με τον παραλογισμό της γραφειοκρατίας που το κρατά κλειστό μέχρι σήμερα, παρότι είναι έτοιμο από το 2013.

Τα κρεβάτια στα δωμάτια του πρώτου και του δεύτερου ορόφου είναι στρωμένα και οι υποδομές φροντισμένες μέχρι την τελευταία λεπτομέρεια, από την κουζίνα μέχρι τις αίθουσες λογοθεραπείας.

20 δωμάτια, μονόκλινα και δίκλινα, το καθένα με δικό του μπάνιο, περιμένουν να φιλοξενήσουν 30 παιδιά με νοητική υστέρηση, που είτε είναι ορφανά είτε προέρχονται από άπορες οικογένειες.

Η αγωνία τους, όμως, έχει γίνει μπαλάκι από υπηρεσία σε υπηρεσία, αφού τρία χρόνια μετά την ολοκλήρωσή του το κτίριο δεν έχει αξιοποιηθεί.

Ο πρόεδρος του Βαμβακάρειου Ιδρύματος,Νίκος Γκασούκας, απευθύνει έκκληση μέσω της Realnews προς όλους τους εμπλεκόμενους φορείς ώστε να λειτουργήσει ο ξενώνας, αγκα-λιάζοντας τα παιδιά που έχουν ανάγκη.

“Το πρώτο βήμα που πρέπει να γίνει είναι η τροποποίηση της συστατικής πράξης, ώστε να μπορεί να λειτουργήσει ως στέγη υποστηριζόμενης διαβίωσης για παιδιά με νοητική υστέρηση. Αυτό είναι απαραίτητο, προκειμένου να ενταχθεί σε πρόγραμμα ΕΣΠΑ και να εξασφαλιστούν κονδύλια για τη λειτουργία του παράλληλα με τη δημοτική χρηματοδότηση. Ζητάμε επίσπευση των διαδικασιών για την ολοκλήρωση της συστατικής πράξης από το υπουργείο Εσωτερικών και παράλληλα τη χορήγηση άδειας ίδρυσης και λειτουργίας από την Περιφέρεια Αττικής”, λέει ο Ν. Γκασούκας.

Ανασταλτικός παράγοντας στην έναρξη λειτουργίας του Ιδρύματος ήταν, σύμφωνα με τον πρόεδρό του, οι αλλεπάλληλες εκλογικές αναμετρήσεις των τελευταίων ετών, που μετέτρεψαν σε «γεφύρι της Αρτας» τον ξενώνα.

“Μέχρι να προλάβουμε να εξηγήσουμε το πρόβλημα στον εκάστοτε υπουργό, ώστε να εξασφαλίσουμε τις απαραίτητες υπογραφές, άλλαζε η κυβέρνηση, ερχόταν νέος υπουργός και ξεκινούσαμε πάλι από την αρχή», εξηγείο Ν. Γκασούκας, προσθέτοντας ότι έχει ήδη ενημερωθεί για το πρόβλημα η αναπληρώτρια υπουργός Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Θεανώ Φωτίου, που έχει υποσχεθεί να βοηθήσει στην επίσπευση των διαδικασιών.

«Είναι θλιβερό να είναι κλειστό αυτό το κέντρο την ώρα που έχουν βρεθεί άρρωστα παιδιά δεμένα στα κρεβάτια σε άλλες δομές», καταλήγει ο Ν. Γκασούκας.

Η δωρεά

Η κατασκευή του Ιδρύματος κόστισε συνολικά 1,5 εκατ. ευρώ, και το μισό κόστος, περίπου750.000 ευρώ, καλύφθηκε από δωρεά του γιου του Μάρκου Βαμβακάρη, Βασίλη. Σεμνός και διακριτικός, ο γιος του αξέχαστου ρεμπέτη δεν έχει ανταποκριθεί στις προσκλήσεις για εκδηλώσεις προς τιμή του στον δήμο Αχαρνών, με αφορμή τη γενναιόδωρη πράξη του.

Μόνη του ανταμοιβή, η επιγραφή του Ιδρύματος στη μνήμη του πατέρα του και το πορτρέτο του Μάρκου Βαμβακάρη στην είσοδο του ξενώνα. Καπετάνιος σε πλοία του Εμπορικού Ναυτικού, ο Βασίλης Βαμβακάρης έγινε στη συνέχεια ο ίδιος πλοιοκτήτης.

Η δωρεά έγινε αθόρυβα, χωρίς ο ίδιος να επιθυμεί καμία δημοσιότητα, μέσω φιλανθρωπικού σωματείου που είχαν συστήσει ο Αντώνης Ελλιοτ και η σύζυγός του Βίκυ.

Το ενδιαφέρον για φιλοξενία στον ξενώνα είναι έντονο τόσο για παιδιά που ζουν στον δήμο Αχαρνών, όσο και σε όμορους δήμους σε συνθήκες οικονομικού μαρασμού.

Εμπόδια

Επιτακτική χαρακτηρίζει την ανάγκη άμεσης λειτουργίας του Ιδρύματος ο Γιάννης Κασσαβός, δήμαρχος Αχαρνών, τονίζοντας ότι θα βοηθήσει αποφασιστικά το πιο ευάλωτο κομμάτι της κοινωνίας παράλληλα με το Ίδρυμα Αρωγή που λειτουργεί ήδη στον δήμο για παιδιά με ειδικές ανάγκες

Εκτός από την απρόσκοπτη, αλλά και τη δημιουργική λειτουργία της ‘‘Αρωγής’’, οι προσπάθειές μας επικεντρώνονται και στην έναρξη λειτουργίας του Βαμβακάρειου Ιδρύματος, το οποίο θα δώσει μεγάλη ανάσα στις οικογένειες που αγωνιούν για το αύριο των παιδιών τους. Δυστυχώς, γραφειοκρατικά εμπόδια μας πάνε πίσω στο χρονοδιάγραμμα που είχαμε θέσει εξαρχής. Ωστόσο, συνεχίζουμε την προσπάθειά μας και στο άμεσο μέλλον είμαι σίγουρος ότι τα εμπόδια θα ξεπεραστούν και θα ξεκινήσει η λειτουργία του ξενώνα», τονίζει ο Γ. Κασσαβός.

Παρά τις προσπάθειες για να παρακάμψουν τις γραφειοκρατικές αγκυλώσεις, πάντως, οι υπεύθυνοι του Ιδρύματος εκτιμούν ότι, σύμφωνα με την πιο αισιόδοξη εκδοχή, θα λειτουργήσει το 2017, τέσσερα χρόνια μετά την ολοκλήρωση των εργασιών. Ο ξενώνας περιβάλλεται από κήπους και γήπεδα, ενώ στο εσωτερικό εκτός από τους χώρους διαμονής, εστίασης και εκπαίδευσης έχουν δημιουργηθεί μικρά σαλόνια, αλλά και αίθουσα γυμναστικής.


Η κοινότητά μας στο Facebook

Πρόσφατα video

Την Πρωτοχρονιάτικη Βασιλόπιτα της έκοψε η ΑΡΩΓΗ

Χριστουγεννιάτικη Γιορτή της ΑΡΩΓΗΣ (video)

Αγιασμός και Έναρξη σχολικής χρονιάς 2016-2017

Αφιέρωμα της εκπομπής ONLINE του ΣΚΑΙ στο Βαμβακάρειο Ίδρυμα

Καλοκαιρινή Γιορτή 2016!

Χριστουγεννιάτικο Bazaar στην "ΑΡΩΓΗ" 2015

Διαφημιστικό σποτ για το Χριστουγεννιάτικο Bazaar στην "ΑΡΩΓΗ"

Αδελφοποίηση της "ΑΡΩΓΗΣ" με το 1ο Δημοτικό Σχολείο Θρακ/νων

Διαύγεια